E-commerceRetail

Shopping Innovation Expo

posted by Thomas 27 februari 2016 0 comments

Online shopping wordt steeds populairder: met een groei van 8,5% procent in 2014 en een nog grotere groei van 18% in 2015 lijkt e-commerce the way to go. Fysieke winkels verdwijnen langzaam uit het straatbeeld en kampen bovendien met het fenomeen dat de klant in de winkel komt het product te zien en aan te raken, maar het product vervolgens ergens anders online aanschaft.

Dat elk bedrijf dat een maximale winst nastreeft daarom online aanwezig moet zijn is ook geen geheim meer. Het aantal nieuwe webshops neemt toe en ook het aantal traditionele retailers met een online kanaal groeit ook gestaag. Toch vallen er jaarlijks ook een groot aantal webshops om waaruit blijkt dat online aanwezig zijn niet het allesomvattende antwoord is wat zal leiden tot succes.

Zo gek is dit niet: uit consumentenonderzoeken blijkt dat de consument veel waarde blijft hechten aan de mogelijkheid om een product eerst fysiek te kunnen zien voordat ze overgaan tot de aankoop. Daarnaast heeft de consument een duidelijke voorkeur voor een gepersonaliseerde benadering en blijken naadloze shopervaringen tussen verschillende kanalen tot een hoger aantal daadwerkelijke verkopen te leiden.

Omnichannel shopping is dan ook niet meer weg te denken: de versmelting tussen het on- en offline winkelen waarbij een eenduidige ervaring voor de klant centraal staat. Door een combinatie van on- en offline kanalen hebben consumenten de mogelijkheid om in de winkel om de hoek het product te gaan bekijken en te zien hoe het wordt gepresenteerd, om het vervolgens online aan te schaffen in een webwinkel waarbij diezelfde presentatie en beleving als in de winkel gehandhaafd wordt.

Om dit als bedrijf succesvol te doen moet er met veel dingen rekening gehouden worden. De trends volgen elkaar snel op en ook de consument en de markt zelf zitten niet stil. De Shopping Innovation Expo in België is dé belangrijkste omnichannel vakbeurs en speelt in op de fenomenen omnichannel, personalisatie en het optimaal gebruik maken van de huidige technologieën, met het behalen van een hogere conversie als gezamenlijk doel. De vakbeurs werd in 2015 bezocht door 3.274 e-commerce professionals. Ook waren er meer dan 100 exposanten te vinden op de beursvloer en waren er inhoudelijke programma’s met prominente sprekers van onder andere Coolblue, Bol.com, Media Markt-Saturn en Linkedin.

Tijdens deze Expo wordt er onder meer aandacht besteed aan het opzetten en aanpassen van online webwinkels, het creëren en optimaliseren van gepersonaliseerde content en het laten aansluiten van de verschillende online en offline verkoopkanalen. Daarnaast staat ook het behalen van een hogere loyaliteit van de consument op de agenda.

Als aanvulling op de verschillende lezingen is er een uitgebreide en diverse beurs waar verschillende prominente e-commerce, omnichannel en online marketing organisaties aanwezig zullen zijn. Hier kan men meer informatie en ideeën opdoen over verschillende e-commerce gerelateerde producten en diensten.

Shopping Innovation Expo 2016
De Shopping Innovation Expo 2016 vind plaats op 16 en 17 maar 2016 en zal net als vorig jaar gehouden worden in Tour & Taxis Brussel te België. Het is een vakbeurs voor professionals in retail en e-commerce. Aanmelden voor deze expo is gratis.

You may also like